+38 (044) 537-22-45

Історія плакатів – друкарня Гнозіс №1

Первый в истории плакатІсторія плакатів бере свій початок ще з давнини. Перші подоби плакатів і постерів були зроблені ще давніми жителям Египту. Як не дивно, але зв`язано це з пануючим в той час на території Египту рабством, і спробами рабів втекти. Плакати використовувалися як специфічні оголошення про розшук. У подальший час, по тому як розвивалася культура і мистецтво була помітна і зміна зовнішнього вигляду плакатів. Давня Греція і Рим застосовували їх для оголошення вистави, яка має відбутися чи цікавої торгової пропозиції для жителів своєї країни. Друк плакатів Києва і сьогодні використовують, не враховуючи інших цілей, в тій же сфері.

 

Офіційно, початком сучасних плакатів можна вважати 1482 рік. Конкретно в цьому році торговець книгами на ім`я Батдольд, використав в якості реклами нового видання “Геометрії Евкліда”, вперше використав плакат. Саме з цієї точки відліку бере свій початок історія появи плакатів.

 

Звичайно це було виготовлення плакатів в одиничному екземплярі, а ось справжнім ривком в в розвитку послуги друк плакатів вважається 19 століття. Німець Алоіз Зенефельдер став засновником такой незамінної зараз в поліграфії послуги як друк плакатів. В 1796 році він вигадав новий спосіб, при якому друк плакатів міг стати массовим виробництвом. Спеціальний камінь покривався малюнком, для нанесення якого використовувався хімічний склад і спеціальна фарба. І за допомоги цього каменю робився відбиток малюнку на папір. Цей спосіб допоміг спростити процес і ціна на друк плакатів значно знизилася. Тираж плакатів набагато збільшився, але виготовлялися вони до 1860 року лише в одному кольорі – чорному, на білому або кольоровому фоні.

 

История плакатовДрук постерів і плакатів постійно змінювався з розвитком технологій, і наступною сходинкою в розвитку вважається винахід хромолітографії. Цей метод і всі заслуги за його винайдення приписують Годфуа Ельману, жителю Парижу, котрий отримав за нього винагороду загальною сумою в дві тисячі франків у 1838 році. Але ще у 1832 році російським художником Корнилієм Яковичем Тромоніним було віддруковано в такий же спосіб ілюстрації для книг про Святослава у кількості 600 примірників. Тромонін також займався виданням перших альбомів з кольоровими репродукціями відомих картин.

 

Друк плакатів удосконалився, і наступною сходинкою у розвитку виявився 1865 рік, коли іх виробництво стало простішим. Барон фон Рансонет, уродженець Австрії, розробив технологію фотохромолітографії. В основу цього методу було покладено застосування фотографії, при якому друк постерів і плакатів відбувався за допомогою використання лише трьох основних кольорів – червоного, синього і жовтого. Це стало поштовхом для массового тиражу репродукцій в натуральних кольорах, в тому числі і друк плакатів ціни, на які стали на порядок нижчими.

 

Top